Woning te Loenen

Woning te Loenen

Op een ruim kavel in het buitengebied van Loenen wilden de opdrachtgevers een woning realiseren waarin ze tot in lengte van dagen zouden kunnen wonen. Woningen in boerderijstijl waren in de omgeving al volop te vinden, dus mocht het iets heel anders worden. Die kans hebben we met beide handen aangegrepen.

De woning heeft een gesloten zijde naar de openbare weg en volledige openheid naar het weiland en bestaat uit basiselementen als blokken en schijven. In de twee zwarte metselwerk blokken met kleine glasopeningen zijn de slaap- kamers, badkamer en werkkamer gesitueerd. In het glazen volume bevinden zich de leefruimten, zoals woonkamer, keuken en eethoek. In deze ruimten voel je je één met het landschap. Een rode schijf, die door de glazen gevel schiet, scheidt de keuken visueel van de woonkamer. Het schijf- vormige dak van het glazen volume steekt door de zwarte blokken heen en vormt de overdekte entree van de woning.

Dit gedurfde ontwerp kreeg veel lof van de welstands- commissie, maar is helaas niet gebouwd, omdat opdrachtgever het kavel voor een goed bedrag kon verkopen.

Projectgegevens
Locatie: Loenen
Oppervlakte: Oppervlak 212 m²
Inhoud 600 m³, excl. garage
Ontwerp: 2001